Bolivijští demonstranti protestovali před velvyslanectvím USA

globe-32299_960_720

Bolívie – Tisíce demonstrantů pochodovaly v pondělí na americké velvyslanectví v hlavním městě Lap Paz. Bolívijci žádali Washington, aby vydal bývalého bolívijského ministra obrany, který byl odpovědný za vojenský zákrok proti demonstrantům v roce 2003, který si vyžádal životy nejméně 60 osob. Vládní vojáci „demokratické“ Bolívie (dávno před nástupem levicového prezidenta Morálese) tehdy začali pálit do lidí kulometem.

Minulý týden sám bývalý ministr obrany Barzain řekl médiím, že mu Spojené státy poskytly už před rokem politický azyl. Toto vyvolalo přirozeně bouři. Tisíce pochodujících rozhořčených obyvatel žádaly spravedlivý trest za postřílené lidi.

„Přišli jsme před dveře velvyslanectví říct, že beztrestnosti už bylo dost!“ řekl Edgar Patana, šéf odborové organizace, která protest organizuje. „Spojené státy musí prokázat, že mají tu spravedlnost, kterou se vždycky chlubí v médiích a ve filmech. Bolívie chce tuhle spravedlnost.“

Protesty z roku 2003 byly zažehnuty plánem tehdejší vlády prodávat bolívijský zemní plyn do USA potrubím přes sousední Chile. Plán vyvolal protesty chudých, kteří měli často problém získat plyn na vlastní topení a vaření.

Povstání nakonec vedlo k pádu proamerického režimu prezidenta Sancheze de Lozady, který se spolu s dalšími členy kabinetu ujel do amerického Miami, kde nalezl ochranu a azyl. Lozada ze své vlády podle přání Američanů podrobil Bolívii „šokové léčbě“. To vedlo k propouštění tisíců zaměstnanců ze státního sektoru. Lozada, který se tehdy stal nejbohatším mužem v zemi, se také neúspěšně pokusil o privatizaci rozvodu vody americkou firmou Bechtel.

Americká ministryně zahraničí Riceová tehdy po střelbě do protestujících lidí prohlásila na tiskové konferenci v Chicagu, že „varuje demonstranty (!) před jakýmkoliv pokusem o násilné svržení demokraticky zvolené vlády.“ Zde vidíme opět ukázkový dvojí metr americké zahraniční politiky. Pokud nějaký politik někde neposlouchá, či se vzpírá příkazům USA, bývá násilně svržen „demokratickou revolucí“. Pokud nějaký politik střílí do vlastních demonstrantů kulometem, ministryně varuje demonstranty, aby se nepokoušeli ho svrhnout…

Messin, 10.6.2008

Zdroje: http://www.lcsun-news.com/apcontent/ci_9533870

/clanky/nezarazeno/bolivie01