Vyšetřovatel Rady Evropy: Na teroristických seznamech CIA jsou nevinní lidé

globe-32299_960_720

Černé listiny (seznamy údajných teroristů) vypracované OSN a EU porušují základní lidská práva. Včera to sdělil švýcarský senátor Dick Marty, který je pověřen Radou Evropy, aby vyšetřoval protiprávní aktivity CIA.

Dick Marty ve svém nedělním prohlášení říká, že podezřelí umístění na seznamu nemají žádnou možnost námitky a doslova nemohou dosáhnout vyškrtnutí svého jména ze seznamu podezřelých.

Podle Martyho zanáší CIA lidi do seznamů na základě „vágního podezření“, což ale zároveň znamená „civilní rozsudek smrti“.

„Tato situace je nezákonná a nepřijatelná“ dodal Dick Marty.

Celé vyšetřování spustil případ občana Itálie Jusufa Nady, který je egyptského původu. Američané tohoto podnikatele bez jeho vědomí zařadili na černou listinu, protože prý podle nich patřil k lidem, kteří financovali útoky z 11.září 2001. Na vlastní žádost postiženého se případem celé čtyři roky zabývala švýcarská justice, ale žádné provinění se neprokázalo. Přesto má Jusuf Nada zablokována osobní konta a celé roky čelí dalším zásadním omezením, včetně zákazu cestování. Nebyl přitom před svým zařazením na černou listinu nikdy ani vyslechnut a neměl ani možnost se tomuto zařazení právně nijak bránit.

Dick Marty dále řekl, že toto je jen jeden příklad z mnoha. Úředníci, kteří na přání USA zařazují na seznam podezřelé osoby, ve většině případů nevědí, jaká podezření jsou proti těmto osobám vznášena.

Dick Marty se v minulosti zabýval vyšetřováním protiteroristických operací CIA, včetně únosů a tajných převozů zadržených osob a obvinil evropské vlády, že u nich narazil na „hradbu mlčení“ v souvislosti s jejich spoluprací s americkými tajnými službami.

Messin, 12.11.2007 Zdroje:

http://assembly.coe.int/ASP/Press/StopPressView.asp?ID=1971

http://news.yahoo.com/s/nm/20071111/wl_nm/security_blacklists_marty_dc_1