Polští politici v ustrašeném sporu o věznici CIA na svém území

globe-32299_960_720
Poté, co včera Evropský soud pro lidská práva nařídil odtajnění dokumentů o vyšetřování tajných věznic CIA v Polsku, vypukly mezi polskými politiky trapné spory, vyvolané zřejmě strachem.
Polsko už od roku 2008 vyšetřuje kauzu tajných věznic na svém území, kde měli být vyšetřováni a mučeni občané různých států. Tito „podezřelí teroristé“ jak je nazývají naše pomatená média, tam byli Američany unášeni nelegálními způsoby z různých zemí. Poté se ocitli, podobně jako lidé zadržení na Guantánamu v naprostém právním vakuu. Věznic mělo existovat několik, například ještě v Rumunsku, Jordánsku, Litvě a dalších podobně „suverénních“ zemích.
Už v roce 2006 se podle zprávy BBC členové vyšetřovací komise EU setkali v Polsku podle vlastních slov s „hradbou mlčení“. Prý se ještě nikdy nesetkali s takovým nedostatkem spolupráce, vyjádřili se tehdy.
Poláci výsledky šetření stále tajili, údajně kvůli pokračujícímu vyšetřování. Evropský soud pro lidská práva však včera rozhodnul, že utajování musí přestat.
Reakce polských politiků byly směšné, lživé a naplněné strachem. Panují zjevně obavy, že se nevhodné skutečnosti a informace dostanou k lidem. „Určitě musíme být mnohem opatrnější, musíme brát v úvahu, že jakákoli informace, kterou soudu předáme, bude zpřístupněna veřejnosti“ nechal se slyšet náměstek ministra zahraničí Szpunar.
Ministr spravedlnosti Jaroslaw Gowin , označil v úterním rozhovoru rozhodnutí soudu za „ohrožení bezpečnosti Polska“. Tato fráze je oblíbená především u americké administrativy, bránící se tak poskytnutí informací o mučení a dalších špinavostech, prováděných s jejím svolením po celém světě.
Vládní senátor Jozef Pinior naopak vyjádření ministerstva zahraničí kritizoval s dovětkem, že se vláda podobnými výroky pouze zesměšňuje. Podle informací senátora má naopak prokuratura dostatek důkazů, že tajné zařízení CIA v Polsku existovalo.
Sám bývalý prezident Kwasniewski přiznal existenci věznice CIA v rozhovoru začátkem roku 2012.
Přes výše zmíněné skutečnosti bývalý odpovědný premiér Leszek Miller existenci zařízení opět zuřivě popřel, s dovětkem, že vládní senátor Pinior je „obyčejný lhář a darebák.“
Mimo věznic byla Američany využita řada letišť v dalších zemích, kudy se nelegálně unešení lidé dostávali na utajená místa určení. Mezi těmito tranzitními zeměmi byla i Česká republika. V roce 2005 se téma přistávání letadel CIA s unesenými v Praze dostalo i do pořadu Otázky Václava Moravce kde se politici Bublan a Langer s tématem vyrovnávali pomocí výmluv na nevědomost, či „spojenecké závazky“.
K polské kauze je ještě třeba připomenout propuštění šéfky blízkého letiště Szymany poté, co o blízkém vězení promluvila s francouzskými novináři. Více také zde:http://www.messin.estranky.cz/clanky/terorismus/polsko.html
Přes poměrně velkou publicitu v elektronických médiích se kauza věznic CIA i možného zapojení ČR do nelegálních převozů unesených lidí letadly nedostala do hlavního zpravodajského pořadu naší veřejnoprávní TV Události. Tento téměř hodinu dlouhý pořad neuvedl včera o kauze ani sebemenší zmínku.
Messin, 6.2.2013
 
 
Zdroje: