Bostonský teroristický příběh se začíná rozpadat

globe-32299_960_720

Čečenští bratři nevyloupili večerku

Nemáme ponětí, zda jsou bratři Tamerlan a Džochar Carnajev teroristy z Bostonu. Ale některé části oficiálního příběhu se právě začaly rozpadat. Původní tvrzení, že vykradli večerku 7-Eleven, se ukázalo jako naprosto nepravdivé.
19.dubna USA Today ohlásil:
Večerka byla minulou noc vyloupena, ale přepadení nijak nesouviselo s podezřelými s terorismu na  bostonském maratónu.
Margaret Chabris, šéfka komunikace společnosti provozující večerku 7-Eleven řekla, že předmětné video ze zločinu nebylo natočeno u nich ve večerce (7-Eleven) a podezřelí co vykradli jejich večerku nevypadali jako Tamerlan a Džochar Carnájevovi.
„Podezřelí z fotek nevypadají jako ti, co vykradli 7-Eleven“ řekla Chabrisová. „Policie nebo někdo jiný udělal chybu. Někdo v tom měl zmatek,“ dodala.
Na předchozí tiskové konferenci přitom policejní náčelník Timothy Alban popisoval pátrání a patovou situaci, která vyústila ve smrt policisty MIT a také řekl, že oba bratři přepadli večerku 7-Eleven.
FBI zpočátku popírala, že by mluvila s kýmkoliv z bratrů, ale zprávy CBS uvádí:
FBI v pátek přiznala, že ze zemřelým podezřelým Tamerlanem Carnajevem hovořila už před dvěma lety, ale nepodařilo se jim o něm nalézt žádné usvědčující informace.
Další zvláštnosti následují:
Podle hlavního běžeckého trenéra na maratónu University of Mobile běžce kontrolovali čichací psi a pyrotechnici  a činitelé opakovaně oznamovali z reproduktorů, že se jedná pouze o cvičení. Došlo k tomu na startu maratónu. Trenér věří, že orgány musely mít věrohodné důkazy o bombě.
Neokonzervativci poskytovali značnou podporu teroristům v Čečensku.
Čečenci byli v minulosti falešně obviněni (Rusy) z teroristických činů, které pravděpodobně nespáchali.
Obecně platí, že by mohli být vinni. Ale jak konstatoval Glenn Greenwald:
Hlavním principem by zde mělo být, že Džochar Carnájev má právo na presumpci neviny, dokud není jeho vina skutečně prokázána. Tak jako bylo prokázáno, či naopak v řadě dalších  případů…
Dodatek o údajném přiznání Carnájeva
V průběhu dnešního odpoledne internet zaplavily informace, které na první pohled mohly vypadat jako přiznání Džochara Carnajeva k činu a svedení odpovědnosti na bratra. Pozorný čtenář ale odhalí dva hlavní zdroje informací. Jeden podrobnější je  ohledně soudního slyšení a uvádí jak podezřelý komunikoval s lékařem, soudkyní a žalobcem. Přepis můžete přečíst například zde:  http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=777724
Zde nenajdete vůbec nic ohledně něčeho jako je přiznání, nebo hození viny na bratra.
Jediným zdrojem podobných informací je totiž  narozdíl od výše uvedeného podle CNN „nejmenovaný zdroj z americké vlády“.
Celá věc není tedy ještě zdaleka vyjasněna, jak by to mohlo pro dnešek vypadat. Mě osobně se to jeví jako úmyslné matení veřejnosti. Pokud by se Carnájev k něčemu podobnému vyjádřil , není důvod, proč by to v přepisu vynechali.
Messin,  23.4.2013