Impérium: když to děláme my, není to represe

globe-32299_960_720

Když majdanský dav obléhal a obsazoval vládní úřady v Kyjevě, politici Washingtonu a Bruselu tomu tleskali a posílali tvrdá a varující slova prezidentu Janukovyčovi, aby se neopovažoval použít sílu k opětnému nastolení pořádku. Avšak nyní, když je Kyjev řízen jimi hýčkaným režimem, naopak požadují použití síly k potlačení opozice.

Šéfka diplomacie EU Ashtonová tehdy:
„Vyzývám prezidentka Janukovyče a vládu, aby společně s lídry opozice našli okamžitou cestu ven z této prohlubující se krize a pokračovali v práci na nalezení způsobu jak vyřešit politickou krizi prostřednictvím dialogu
Ashtonová nyní:
„EU oceňuje ukrajinské orgány za vedení přiměřených operací k zavedení práva a pořádku za účelem vytvoření státní moci.“
Co se týče Washingtonu, tak ten poslal minulý víkend do Kyjeva ředitele CIA Brennana. Musí být pozoruhodná náhoda, že ukrajinský „prezident“ Turčinov poté oznámil „protiteroristickou“ operaci proti demonstrantům na východě země. Bývalý šéf ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) Alexander Jakimenko mezitím prohlásil, že jeho nástupce je poskokem CIA:
„Nalyvajčenko byl naverbován v USA, kde byl generálním konzulem ve Washingtonu (2001-2003)“, řekl ruské televizi (RT) Jakymenko, na kterého byl vydán zatykač, protože minulý měsíc opustil zemi…“ USA nyní vytvářejí jakýsi kontrolovaný chaos, který pomáhá vyhodit do povětří mosty mezi Ruskem a Ukrajinou.“ (RT)
Takže zatímco Moskva popírá, že by Ukrajinu chtěla rozdělit nebo destabilizovat – kdyby tomu tak bylo, mohla by tak učinit, ale v žádném případě to nedělá nyní – Washington přilívá olej do ohně. Samatha Power hovoří o „ruské propagandě“ a obviňuje Moskvu z organizování protestů na Východě. Pokud tomu tak skutečně je, jistě by vše poslouchající agentura NSA mohla nyní vyprodukovat ruský ekvivalent provaleného rozhovoru Nulandová-Pyatt. Jenže nic takového nemá. Což naznačuje, že takové rozhovory ve skutečnosti neexistují – takže tedy ani žádné ruské vměšování.
Navíc, John McCain (kdo dal sakra tomuto šílenci na starosti zahraniční politiku?) v médiích volá po amerických dodávkách zbraní tomuto pučistickému režimu. Takže Washington (a EU), kteří obhajují své invaze do míst jako je Srbsko a Libye obviňováním tamějších vlád z utlačování jejich vlastních obyvatel, říkají ( a pomáhají) svému loutkovému režimu v Kyjevě, aby právě toto dělal.
Překlad Messin, 16.4. 2014