Libanon: Kdo zavraždil premiéra Harírího a co byl tento miliardář vlastně zač

globe-32299_960_720

Od atentátu na bývalého libanonského premiéra a miliardáře Rafíka al-Harírího už uteklo několik měsíců. Kdo a proč ho zabil? Na povrch vyplouvají nová fakta.

Harírí držel moc, aby vydělával peníze. Jeho vlády (1992 až 2004) sloužily Sýrii. Syrské tajné službě nechal v Libanonu volnost. Jejímu šéfovi dával program vlády k odsouhlasení. Za to mu Syřané dovolili, aby po svém nakládal se státními financemi a tendry, jichž se za přehnané ceny zmocňovaly jeho společnosti. Státní zakázky byly hrazeny z dluhu. V roce 1992 činil čtyři miliardy dolarů, za Harírího narostl na 44 miliard dolarů. Kupoval lidi. Zkorumpoval justici a vysoké státní úředníky. Nepřítel byl ten, kdo se nedal koupit. Ale takoví lidé obvykle nezabíjejí. Opozice ho kritizovala za korupci a krádeže, ale on s ní udržoval četné osobní styky. Jeho nástroj: korupce a vydírání.

Navenek vystupoval jako prozápadní politik. Po atentátu však vyšly najevo jeho styky s hnutím Hizballáh. Vícekrát se tajně sešel s jeho vůdcem, šajchem Hasanem Nasralláhem. Jednali o vzájemné podpoře ve volbách. Na žádost Harírího u jeho přítele a obchodního partnera, prezidenta Chiraka, se Francie zasadila o to, aby EU nezařadila Hizballáh na listinu teroristických organizací.

Libanonská opozice obvinila z vraždy Sýrii. Díky situaci prosadila rezoluci rady bezpečnosti OSN 1559 vyzývající ke stažení cizích jednotek z Libanonu. Třicet let Libanonci křičeli do světa, že žijí pod dvojí okupací, syrskou a izraelskou. Nikoho to nevzrušovalo. A najednou mezinárodní společenství tlačí na Sýrii, aby stáhla vojáky. Proč? Z lásky k libanonskému lidu? Ne. Syrský režim podporuje opozici v Iráku, proto je pod tlakem. V minulosti byla Sýrie obviněna z několika vražd libanonských politiků. Atentát na Harírího však nejvíce poškodil ji samu.

Atentát a rezoluce 1559 rozdělila libanonskou veřejnost. Stanice CNN týden po atentátu upozornila na stopu vedoucí k mezinárodní, zčásti ruské mafii. To je další možnost. Harírí obchodoval po celém světě. V Bejrútu ho navštívil také Viktor Kožený…

Kdo zabil miliardáře? Někdo obviňuje USA a Izrael, jimž jde o odzbrojení Hizballáhu, jiný viní Sýrii, další islamisty. RB OSN, snad poprvé ve své historii, chce pověřit vyšetřováním vraždy zvláštní komisi. Ta odhalí, jak byl atentát proveden. Nikdy se však nedozvíme, kdo ho nařídil uskutečnit. Komise bude mít jiný úkol: propagovat politiku velmocí.

Messin, 1.7.2005, ZDROJ: článek v časopise Týden 16/2005- „Kdo zavraždil Harírího“ Issam Dallal (arabista)