Jaroslav Bouček: Dvojí metr

globe-32299_960_720

Je pokrytecké odsuzovat Paroubkovu nedávnou cestu do Sýrie. Syrský režim není o nic víc diktátorský než režim Mubaraka v Egyptě, kde je déle než čtvrt století výjimečný stav a 20.000 politických vězňů, v Iráku je za „dočasné přítomnosti“ amerických vojsk 50.000 politických vězňů, řádově 10x tolik než v Sýrii.

U nás kupodivu nikdo nikdo neprotestuje, když byl v Egyptě na 4 roky odsouzen student Karím Nábil Sulejmán za kritické názory vyjadřované na internetovém blogu (vznikla kampaň Free Kareem! na jeho podporu, viz česká sekce Amnesty international).

Česká vláda kupodivu neprostestuje, když na káhirském knižním veletrhu byla zakázána kniha M. Kundery vydaná v Libanonu. Každý režim se totiž posuzuje podle toho, v jakých je právě vztazích s Washingtonem. Ti, kteří dští oheň a síru na Sýrii, by měli vysvětlit, proč témeř 2 milióny Iráčanů uprchlo do „totalitní“ Sýrie.

Jaroslav Bouček je autorem monografie „Saudská Arábie“ a tento jeho text otisklo sobotní Právo v rubrice „Z redakční pošty“ dne 15.3.2008.