Důkazy naznačují, že za chemickým útokem v Sýrii stáli rebelové

globe-32299_960_720
Při útoku nebyly použity pravé chemické zbraně
Jason Ditz
Nedávná zpráva o útoku chemickými zbraněmi v syrské provincii Aleppu vyvolala řadu výzev k akci, kdy většina států a politiků stále obhajuje verzi rebelů, navzdory mnohým nejasnostem. Incident se však nyní dostává více do středu pozornosti.
Zpravodajské zdroje se shodují na tom, že útok zahájili povstalečtí bojovníci a nikoli vládní síly. Vzhledem k tomu, že většina obětí byla ze syrské armády, to není zcela nečekané, nicméně je třeba to připomenout.
Dalším zajímavým aspektem je, že se nejednalo o „pravou“ chemickou zbraň, alespoň podle předběžného vyšetřování. Důkazy naznačují, že při útoku byl použit slzný plyn, nikoli plyn nervový, a že úmrtí byla způsobena dušením plynem na bázi chloru, který byl vstříknut do bojové hlavice.
Je bezpochyby jedno jakým druhem plynu se lidi zabijí. Pořád je jeho použití podle mezinárodního práva jasným válečným zločinem. Nicméně je důležitým faktorem, že tento druh chemické zbraně nemá Sýrie ve svém arzenálu. Je to spíše řešení použitím málo vyspělé technologie.
To je snad ještě děsivější, protože to naznačuje, že džihádistické frakce v povstaleckém hnutí, které jsou pravděpodobně původcem tohoto útoku, vyvinuly schopnost vyrobit primitivní ale smrtící chemickou látku svými vlastními prostředky. Pokud by se tento styl vedení války stal běžnou součástí povstaleckého arzenálu rebelů, byly by ztráty na životech katastrofální a mohly by povzbudit syrskou armádu zareagovat svými vlastními chemickými zbraněmi.
Neuvěřitelně, i přes všechny tyto důkazy nyní vidíme mylné titulky „Sýrie používá chemické zbraně,“ a Výbor pro zpravodajskou činnost s předsedou Mikem Rogersem (R – MI) stále trvá na tom, že incident je omluvou pro USA k útoku na Sýrii a instalování rebelů.
Překlad Messin, 26.3.2013