Ashdown odvolává lidi, kteří mají důkazy popírající oficiální verzi Srebrenice

globe-32299_960_720

Právě dnes se ve zprávách světových agentur objevilo „přiznání“ bosensko -srbské vlády k odpovědnosti za masakr ve Srebrenici. Za vším je samozřejmě neomezený vládce Bosny – mezinárodní správce Paddy Ashdown. Ten již dlouhodobě tlačí na bosenské Srby, aby přiznali odpovědnost. Správce Ashdown osobně sestavil „vládní“ komisi složenou z místních i mezinárodních právníků a soudců. Bosenskosrbský prezident Dragan Cavic potom v televizním projevu sdělil některé citáty ze zprávy komise, která „nepochybně zjistila, že během devíti červencových dní v roce 1995 se v Srebrenici systematicky zabíjelo“. Dále řekl: „zpráva přináší šokující informace o tragické pravdě týkající se obrovského lidského utrpení“. Většina informací ve zprávě samozřejmě neobsahuje nic prakticky nic nového.

 

Bosenskosrbská vláda už vydala před časem pod tlakem Ashdowna jednu zprávu o „masakru ve Srebrenici“.

Friedrich Ebert, analytik politického dění v Banja Luce řekl IWPR (Institut for War and Peace Reporting), že „je jasně vidět, že postoj ke kauze se u některých lidí změnil s vidinou ztráty jejich funkce“.

Branko Todorovic, šéf Helsinského výboru na ochranu lidských práv Republiky Srbské souhlasí: “ když zprávu čtete pozorně a zkoumáte její rozsah, zjistíte že je psaná z vypočítavosti a k předejití odvolání osobností veřejného a politického života RS mezinárodním správcem Ashdownem“

Bosenský komentátor Ivan Lawrenovic: „Samozřejmě, že RS nesestavila zprávu ze své vlastní vůle. Byla k tomu přinucena“.

/zdroj: www.iwpr.net/

 

Ashdown odstraňuje lidi

Jednotky SFOR v Bosně celkem úspěšně a efektivně zabavují zbraně, které místní muslimští extremisté posílají džihádistům do Iráku (samozřejmě bez nějakých fanfár v médiích). Významně to bylo vidět, když vedení SFOR způsobilo kompromis u správce Paddyho Ashdowna, aby v červnu 2004 přehodnotil své rozhodnutí z 20.dubna 2004. Tehdy v dubnu Ashdown odstranil vedoucího kanceláře OSN RS pro spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu – Dejana Miletice. Pan Miletic byl odstraněn pro odmítnutí podepsat a vzepření se Ashdownovu příkazu, kvůli přijetí odpovědnosti za „Srebrenický masakr“ v roce 1995. Kancelář OSN totiž poskytla podstatné důkazy, které popíraly Ashdownova naprosto neopodstatněná tvrzení týkající se případu Srebrenica. Odpovědí Ashdowna bylo využití moci, které mu daly Daytonské dohody a Dejana Miletice odstranil.

Úředníci SFOR ale postupně úřadu vysokého představitele v Bosně řekli, že toto odvolání přišlo v krajně nevhodnou dobu a posílí teroristické síly v Bosně a Hercegovině. Ashdownův úřad tvrdil, že nevěděl, jak důležitá je práce Miletice a nakonec souhlasil s návratem, ale do jiné funkce. Následkem toho se po necelých dvou měsících mohl Miletic vrátit, tentokrát do funkce šéfa všech výzkumných projektů OSN, která ale umožnila obnovit jeho vedení nad veškerým sekretariátem OSN v RS.

Vrácení Miletice nebylo jen políčkem do tváře Ashdowna, ale také ukazuje úředníkům NATO v Evropě a Washingtonu, jak vážně Ashdown zasahuje do politických a inteligenčních priorit na Balkáně.

Představitel SFOR řekl GIS: „Ashdownovy pokusy předstírat, že muslimský terorismus v Bosně neexistuje a že nesouvisí s útoky 11/9, v Madridu, Iráku, nebo ohrožení budoucích her v Athénách nesmírně ztěžují boj s terorismem. On se stará hlavně o svojí dobrou pověst a jeho staré muslimské přátele, kteří se ukázali být radikálními islamisty a ne žádnými umírněnými demokraty jak si myslel. Ashdown je velkou částí problému.“

Ashdown také neustále prohlašuje, že zpožďování vstupu Bosny a Hercegoviny do mezinárodních vojenských uskupení /Partnerství pro mír/ je způsobováno bosenskými Srby. Zdroje SFOR přitom jasně ukazují, že bosenskosrbské vojenské síly jsou mnohem více připraveny, než síly muslimsko-chorvatské federace. Navíc se předpokládá, že více než 50 procent muslimských sil je napojeno na radikální skupiny mudžahedínů.

Na Paddym Ashdownovi i bývalých správcích Kosova (např. Steiner, Holkeri) můžeme vidět jejich smutnou roli, která v případě kosovských znamená opakované propouštění mezinárodně zadržených albánských zločinců, jako je Hasim Thaci či Agim Ceku a neschopnost odsouzení albánského teroru proti Srbům.

 

mess, 23.6.2004