Srbskou vládu i prezidenta pobouřil nízký trest pro muslimského válečného zločince Nasera Oriče

globe-32299_960_720

Srbské úřady i média pobouřil pouhý dvouletý trest pro bývalého vojenského muslimského velitele, kterého obviňují z některých z nejhorších zvěrstev bosenské války.

Naser Orič, vojenský velitel Muslimů ve Srebrenici byl v pátek odsouzen za nezabránění mučení a zabíjení srbských vězňů v této enklávě na východě Bosny.

Protože Orič strávil ve vazbě už tři roky, byl okamžitě propuštěn.

Rozsudek rozzuřil Srby, kteří obviňují jednotky pod Oričovým vedením z vraždění stovek srbských civilistů ve vesnicích v okolí Srebrenice v raných letech bosenské války (1992-1995).

„Verdikt zpochybňuje důvěryhodnost (haagského) soudu,“ řekl Alexander Simic, poradce srbského premiéra Vojislava Koštunici.

Ministr spravedlnosti Zoran Stojkovic vyjádřil „znechucení“ větou, že to nedává žádný smysl „z lidského, mravního, či právního hlediska.“

Srbský ministr obrany Zoran Stankovic, který v minulosti jako vojenský patolog vykonával pitvy zabitých srbských civilistů kolem Srebrenice, řekl zase rádiu B92, že důkazy zvěrstev, které u soudu představil, nebyly vůbec zahrnuty do obvinění.

„Budu trvat na revizi procesu s Oričem,“ řekl Stankovic. „Oni (soud) ho dokonce nesoudili ani za zločiny proti civilistům,“ dodal bývalý vojenský patolog a nynější ministr obrany.

Vůdce srbských nacionalistů Tomislav Nikolič k tomu řekl „nyní zůstávají v Haagu jen Srbové.“

Někteří říkají, že verdikt nad Oričem upevní srbskou nedůvěru vůči OSN.

„Nespravedlnost Haagu vůči srbskému lidu a obětem zřejmě nekončí,“ sdělila ve svém prohlášení srbská vládnoucí demokratická strana.

Dokonce i prozápadní srbský prezident Boris Tadič, který upřednostňuje spolupráci s haagským tribunálem byl k rozsudku kritický.

„Dvouleté tresty dostávají lidé kradoucí v supermarketu a je absolutně skandální, že někdo kdo se dopustí válečných zločinů je potrestán tak lehce,“ řekl prezident ve svém pátečním prohlášení.

Na závěr je nutné připomenout nedávné tiché propuštění kosovského Albánce RamusheHaradinaje – v Haagu mu ho zařídil nechvalně známý americký diplomat RichardHolbrooke.

Messin, 5.7. 2006 ZDROJ