Srebrenica: důkazy odhalují podvody s počty mrtvých

globe-32299_960_720
Už dlouho dobu probíhá debata o skutečném počtu zabitých ve Srebrenici. Bosenští Muslimové čísla zveličují, zatímco Srbové, většinou přesvědčiví vojenští stratégové zmiňují, že vítězné srbské jednotky nestřílely civilisty, protože byly příliš zaměstnány bojovými operacemi.
Zajisté, když se mluví o srebrenickém masakru, jsou v diskusi příhodně zmiňováni zabití bosenští Muslimové a nikoliv Srbové, zabití bosenskými Muslimy před jejich vyhnáním z města.
Ať je to jak je to, neustále stoupá počet zpráv naznačujících existenci důkazů, že počty „mrtvých“ bosenských Muslimů jsou těžce nafouknuty.
Například opakovaně dostávám informace ze zdrojů v Norsku, které naznačují, že „stovky“ bosenských Muslimů, uvedených v úředních záznamech jako zabitých Srby ve Srebrenici jsou ve skutečnosti na živu a volně pendlují mezi Norskem a Bosnou.
Přestože zdroj zatím informaci blíže neodhalil, řekl mi, že právě řeší jména ve Spojených státech, kde žije množství bosenských Muslimů, kteří se také objevují na seznamu mrtvých.
Tyto důkazy jsem neviděl a nemůžu za ně ručit, ale jakmile budou k dispozici, určitě o nich uslyšíme.
Úplnější informace o tomhle se už však v tisku objevily.
Například šéf týmu právníků Karadžiče – Goran Petronijevic oznámil, že brzy bude předvolán svědek, který byl prohlášen „mrtvým Muslimem“. Podle Petronijevice jeho tým dosud takto identifikoval 26 Muslimů, uvedených na seznamu Střediska památníku Srebrenica (Srebrenica memorial center), kteří podle jeho slov žijí v „třetích“ zemích.
„Strach, jaký tihle lidé mají o bezpečnost svojí i svých rodin, je obrovský“, řekl Petronijevic, takže „tyhle osoby a mnohé další budou svědčit za velkých bezpečnostních opatření.“
Vzhledem k otázkám bezpečnosti odmítl Petronijevic k této věci dodat něco dalšího.
„Proto nemohu nabídnout víc podrobností, ale tohle svědectví obsahuje 400 stran.“
Další ohromující důkaz proti podvodům s čísly ve Srebrenici nyní přišel s prohlášením „otce zakladatele“ hlavní bosensko-muslimské politické strany SDA, který řekl, že u něho a dalších vrcholných představitelů bosenských Muslimů koloval seznam 500 až 1000 bosensko-muslimských jmen lidí, kteří byli v červenci 1995 během ústupu ze Srebrenice zavražděni svými vlastními lidmi.
„Nejméně desetkrát jsem to slyšel od šéfa (bosensko-muslimské) policie Hakija Mehonjice (o tomto seznamu) . Nedivil bych se, kdyby prohlásil, že to nikdy neřekl.“ Říká Ibran Mustafic, jeden ze zakládajících členů vládnoucí bosensko-muslimské strany SDA, které je přisuzováno přivedení zabijáků z Al-Kaidy do Evropy a jejich usídlení v Bosně.
Podle Mustafice existovaly seznamy asi tak 1.000 Muslimů ze Srebrenice, kteří nesměli „za žádnou cenu zůstat na živu nebo se dostat na svobodu.“
„Já osobně vím, že tam je otec, co řekl, že ztratil syna, ale přitom nikdy žádného neměl, ani mezi zabitými či pohřešovanými. Podobně jako muž, co zemřel v Holandsku, ale je uváděn mezi zmizelými,“ říká Mustafic.
Je rovněž skeptický ohledně skutečného množství mrtvých ve Srebrenici, jelikož zde dochází k manipulacím.
„Srebrenica byla od roku 1993 do roku 1995 demilitarizovanou zónou. Tak jakto, že tam bylo tolik zraněných a živých,“ upozorňuje Mustafic na anomálii.
Stejně jako jeho přítel, co nedávno svědčil u soudu s Karadžičem, Mustafic říká, že bosenští Muslimové měli tajnou vražednou jednotku, která podle něj souvisela s „pánem života a smrti“ (zřejmě warlordem  Naserem Oričem, pozn. mess)
Buďme si jistí, že o této záležitosti časem uslyšíme více.
Překlad Messin, 16.4.2013