Co je za rozčílením Ruska?

globe-32299_960_720

Patrick J. Buchanan, Antiwar.com

Jak říká staré přísloví, těžko můžete někoho opravdu pochopit, pokud neujdete v jeho botách alespoň míli.
Možná by šťastný kmen Američanů měl mít snahu vidět svět z úhlu pohledu ruských lidí a Vladimira Putina a jak řekl básník Robert Burns „vidět sami sebe jak nás vidí jiní“.
V 35 letech byl Putin vycházející hvězdou v elitní tajné policii KGB, patřící velmoci s celosvětovou říší.
SSSR byl téměř třikrát větší než Spojené státy. Jeho evropský kvadrant byl polovinou starého kontinentu. Sovětská říše se rozprostírala od řeky Labe v centrálním Německu až k Beringově úžině naproti Aljašce. Zahrnovala třináct časových pásem.
Od severu k jihu sahal SSSR od polárního kruhu až na Střední východ. Za hranicemi říše byly sovětské základny od Cam Ranh Bay ve Vietnamu, přes Tartus v Sýrii, až po Cienfuegos na Kubě.
Pak rozvažte, jakých muselo být posledních 20 let pro hrdé ruské vlastence a nacionalisty.
Za prvé, evropská říše se náhle a zcela zhroutila. Východní Německo, Polsko, Československo, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko – všichni se odtrhli a připojili k Západu.
Rudá armáda přišla domů, neporažená, ale také nežádoucí a dokonce nenáviděná.
Varšavská smlouva, soupeř NATO, byla rozpuštěna.
Východní Evropa, kdy Rusové věří, že jí osvobodili od nacistů za obrovskou cenu krve, se otočila zády k Rusku a oslavovala Američany jako osvoboditele a v řadě se připojila k Američany vedené alianci, vytvořené ke zkrocení Ruska.
Po sjednocení Německa se začal rozpadat Sovětský svaz, což Putin nazval největší tragédií 20. století.
Čtvrtina národa v něm vyrostla a půlka jeho lidí zmizela. Desítky milionů Rusů uvízly v cizích zemích.
První odešli Litva, Lotyšsko a Estonsko, takže Rusku zůstala nepatrná enkláva na pobřeží Baltského moře, Kaliningrad, izolovaná a vklíněná mezi Polsko a Litvu.
Rusko nemá přístup k Baltu, s výjimkou Petrohradu v horní části malého úzkého Finského zálivu. Ruské válečné lodě nyní musí projíždět mezi Helsinkami a Tallinnem, aby se dostaly na Balt.
Velké ruské námořnictvo admirála Sergeje Gorškova je historií.
To byl ale pouze začátek. S rozpadem SSSR brzy odešly Bělorusko, Ukrajina a Moldávie. Rusko teď ztratilo nejen své balkánské spojence Rumunsko a Bulharsko, ale i všechny jeho balkánské hranice. Pouze malé Podněstří, které se odlomilo od Moldávie, zůstalo loajální Rusku. Ale nikdo ho neuznal.
Na Kavkaze odešly Gruzie, Arménie a Ázerbajdžán. Rusko ztratilo své hranice s Íránem, Tureckem a Středním východem.
Když odešly Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgyzstán a Turkmenistán, ztratilo Rusko polovinu hranice s Čínou. Spíše než dominující Kaspickému moři je nyní Rusko omezeno na jeho dalekém severní pobřeží. Ázerbajdžán, Tádžikistán a Kazachstán všichni mají teď nároky na ropu z Kaspického moře.
Pak přišel pochod NATO na východ až ke hlavním dveřím Moskvy.
Zatímco spojenci NATO Litva, Lotyšsko a Estonsko zabírají východní pobřeží Baltského moře, spojenci NATO Rumunsko a Bulharsko zabírají západní pobřeží Černého moře.
Na jižním pobřeží Černého moře se nachází Turecko a aspirující spojenec NATO Gruzie zabírá pobřeží východní. Pokud Ukrajina vstoupí do NATO, jak to požaduje John McCain, Černé moře se stane jezerem NATO.
Pokud Putin obhajoval obsazení Krymu říkajíc, že nechce navštívit 200 let starou ruskou základnu v Sevastopolu a být vítán vojáky NATO, neměl pravdu?
Obrovské územní ztráty, které Sovětský svaz utrpěl, byly jako amputace Ameriky, kterou utrpěla odchodem 11 států Konfederace v roce 1865.
Naše situace by mohla být srovnatelná s Ruskem, pokud bychom ztratili všechny státy Jižního Atlantiku, Karibiku, Mexického zálivu a naše přístavy v Norfolku a Charlestonu a New Orleans všechny vlající zahraniční vlajky.
A jak bychom reagovali v případě, že by Sovětský svaz zvítězil ve studené válce, čehož důsledem by bylo vyhnání všech amerických vojáků a základen z Evropy a vstup Kuby, Venezuely a Nikaragui do Varšavské smlouvy?
Náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nuland říká, že jsme do změny orientace Ukrajiny investovali 5 miliard dolarů. Jak bychom reagovali – jak to udělal Putin v únoru – pokud bysme se dozvěděli, že proamerická vláda v Mexiko City byla svržena davem z ulice financovaným Pekingem, byl by instalován pročínský režim a tento nevolený režim by chtěl opustit obchodní dohodu NAFTA ve prospěch ekonomické unie a vojenské aliance s Čínou?
Americký prezident, který by vyslal vojáky do Veracruz, jako to udělal Wilson v roce 1914, a poslal moderní armádu přes hranice, by měl více než 70 procent podpory veřejného mínění, jaké má dnes Putin.
A pokud bysme zabrali stát Baja California (část Mexika, pozn. Mess), jako Putin zabral Krym, byla by to pro druhé funkční období procházka růžovým sadem.
Překlad Messin, 29.3.2014