Jejich nejšílenější konspirační teorie ze všech

globe-32299_960_720

Zpráva britské vlády o smrti Alexandra Litviněnka se čte jako špatný thriller

 

Justin Raimondo, Antiwar.com

 

Pro ty z nás, co vyrůstali za studené války, je to znovu jako za starých časů: ruská spiknutí za účelem podvracení Západu a otrávení našich vzácných tělních tekutin jsou patrně všude.  Když je řeč o spiknutích ohledně otravy: nejnovějším ruským spiknutím – a zdaleka nejsmyšlenějším –  bylo údajné otrávení Alexandra Litviněnka, bývalého agenta ruských zpravodajských služeb, který uprchl na Západ, aby se tam stal profesionálním protiruským propagandistou a teoretikem spiknutí s talentem pro nepravděpodobné.  Podle jeho fantastického světonázoru bylo hodně teroristických útoků, ke kterým došlo v Rusku spácháno…  Vladimirem Putinem.  Kromě podpory čečensko-islámských teroristů, kteří tyto zločiny skutečně spáchali, má Litviněnko v zásobě komplikované konspirační teorie, ve kterých Putina pravidelně obviňuje z výbuchů ruských bytových domů, vraždění školáků, čímž prý prezident odvádí pozornost od svých vlastních ohavných spiknutí – obviňování těch milých Čečenců. Nepříliš uvěřitelné – pokud tedy člověk už není náchylný věřit čemukoliv – co se tak dlouho hází na tyto satanistické Rusy.

 

Teorie spiknutí uveřejněná britskou vládou – a nyní zvěčněná v této oficiální zprávě – předčí vše, s čím mohl zesnulý fantasta přijít. Podle Britů byl Litviněnko otráven na britském území, zatímco popíjel čaj otrávený masivní dávkou polonia 210. A protože je hlavním zdrojem této vzácné látky Rusko, a protože Rusové údajně chtěli Litviněnka dostat, byla „pravděpodobným“ viníkem jmenována FSB – nástupce KGB.

 

Při pohledu na zprávu musí člověk přijít k závěru, že propagandu nedělají způsobem na jistotu, jako to dělají například L. Edgar Hoover, nebo Robert Welch. Spíše je to způsob vlažné dvojznačnosti Roberta Owena, autora této zprávy, jehož verdikt „pravděpodobně“ pouze podtrhuje nedostatek použitelných důkazů v této kauze.

 

Za prvé, pokud chtěli Rusové Litviněnka odstranit, proč by jej trávili látkou, která zanechala sledovatelnou stopu z Německa na letiště Heathrow, přičemž kontaminovala řadu hotelových pokojů, kanceláří, letadel, restaurací a domovů? Proč nestačila kulka do hlavy? Nedává to smysl.

 

Ale teorie spiknutí taky nemusí dávat smysl: prostě musíte přijmout určité předpoklady až do jejich nepravděpodobných závěrů. Pokud člověk začíná s předpokladem, že Putin a Rusové jsou satanská síla – schopná i neschopná všeho, pak je to všechno naprosto „logické“ – v bizarním světě vždycky.

 

Myšlenka, že Litviněnko byl nebezpečným oponentem ruské vlády, který měl být zabit, protože představoval důvěryhodnou hrozbu pro existenci režimu, je k smíchu: prakticky nikdo uvnitř Ruska o něm nic nevěděl. A pokud jde o jeho bláznivé „pravdivé“ teorie o tom, jak Putin stál za každým teroristickým útokem kdy provedeným uvnitř ruských hranic – tvrdit, že měly nějakou důvěryhodnost mimo západní mediální odezvu, je vtip. Takže neexistoval žádný skutečný motiv pro jeho zavraždění FSB, stejně jako neexistuje v případě FBI a Davida Ray Griffina.

 

Britská zpráva se neobtěžuje předložením žádného skutečného důkazu. Místo toho nám dává podrobný popis života údajných vrahů – Dmitrije Kovtuna a Andreje Lugovoje – který se čte jako článek v Daily Mail. Výčet drbů o atentátnících obsahuje svědectví jedné z ex-manželek Kovtuna o tom, že „chtěl být porno hvězdou“. Že si tento plk najde cestu do oficiální zprávy Spojeného království, je zvláštní, ale obávám se, že nikoliv nečekané. Oplzlost má v současné beletrii své místo, zejména v brakových thrillerech, kterých je tato zpráva ukázkovým (i když nezáživným) příkladem.

 

Zbytek zprávy je komplikovaným výčtem každého pohybu Kovtuna, Luhovoje a Litviněnka, vyrobeným ve dnech vedoucích k Litviněnkově otravě. Ten ani nekompromituje, ani neočišťuje obžalované: pravděpodobně byl zveřejněn, aby dodal obsahu zprávy zdání důležitosti. Jádro věci – „skutečný důkaz“ – se skrývá pod rouškou tajemství. Zpráva lorda Owena byla z větší části sestavena v tajných uzavřených slyšeních, se svědectvím utajených svědků, a to je stěžejní pro „důkaz“, který by měl odsoudit Kovtuna, Lugovoje a ruskou vládu. Lord Owen to vysvětluje takto:

 

Rychle v krátkosti, uzavřený důkaz obsahuje důkazy, které jsou pro vyšetřování relevantní, ale byly posouzeny jako příliš choulostivé, než aby byly zveřejněny. Posudek, že materiál je dostatečně choulostivý, aby s ním v tomto řízení bylo zacházeno jako s uzavřeným důkazem nebyl vyhotoven mnou, ale ministryní vnitra. Uvedla toto rozhodnutí do praxe několika restrikčními oznámeními, což je postup podle článku 19 dotazovacího zákona (Inquiries Act) 2005. Samotná oznámení jsou, i když s připojenými citlivými dokumenty, veřejnými dokumenty. Ta byla zveřejněna na internetových stránkách o vyšetřování a jsou také k nalezení v dodatku 7 této zprávy.

 

Jinými slovy „důkaz“ není pro nás obyčejné smrtelníky dostupný. Musíme věřit lordu Owenovi, že se ruská strana pustila do nepravděpodobné atentátnické mise proti nevýznamné postavě, což vypadá spíše jako něco, co napsal pod pseudonymem Ian Fleming.

 

Ano, mohlo by se říci, ale Litviněnko byl otráven. Takže kdo ho zabil?

 

Jak jsem poukázal tady:

 

„Litviněnko byl zaměstnanec exilového ruského miliardáře Borise Berezovského, jehož celé nekale získané impérium zahrnovalo i ruský syndikát prodejců aut, který měl víc než dobrý vztah s čečenskou mafií – jenomže byl pomalu odstřiháván od penězovodů. Velkorysý Boris, který ho zpočátku vedl na své výplatní listině jako protiputinovského propagandistu, ho měl zřejmě plné zuby a „nezaměstnaný“ disident začal být údajně zoufale bez peněz. Litviněnko měl v měsících před svou smrtí několik „obchodních jednání“ s Lugovojem a podle této zprávy, vymyslel systém vydírání několika známých ruských magnátů a vládních úředníků.„

 

Opravdu, Litviněnko byl s jeho vyděračským systémem několik měsíců před svou smrtí cílem několika známých členů ruské mafie. Že by se s ním takto vypořádali, je těžko šokující.

 

Navíc existují náznaky, že byl Litviněnko zapojen i do pašování jaderných materiálů. To, že skončil kontaminován zbožím, které prodával na černém trhu, se zdá mnohem důvěryhodnější, než pohádka o obrovském ruském spiknutí pocházejícím z Kremlu. Lord Owen zřejmě nikdy neslyšel o Occamově břitvě.

 

Překlad Messin, 22. 1. 2016

 

Zdroj: http://original.antiwar.com/justin/2016/01/21/craziest-conspiracy-theory/