HRW: Bývalý libyjský velvyslanec nepřežil mučení „milic“

globe-32299_960_720

Teprve v poslední době začala do médií opatrně prosakovat děsivá realita „osvobozené“ Libye. Problém se týká tzv. „rebelů“(v posl. době média začaly užívat označení „milice“), které lze bez váhání označit spíše za pochybnou kriminální zběř, která se stala postrachem země. Nikým nekontrolovaní ozbrojenci už měsíce zadržují více než 8.000 lidí. Zadržovaní jsou podrobováni krutému mučení a špatnému zacházení. Tyto informace byly zveřejněny už 28.11.2011 na brífinku Rady bezpečnosti OSN. Podobně jako v „osvobozeném“ Iráku, nemají tito lidé nárok na řádný soudní proces.

Další svědectví o situaci přinesl v lednu 2012 zpravodaj BBC Gabriel Gatehouse. Ten navštívil jednu z věznic v Misurátě, kde vyslechl hrůzné příběhy mučení.  Vězni jsou zde podrobování dlouhodobému krutému bití a bičování elektrickými kabely. Kvůli zmíněné situaci už Misurátu opustila i organizace Lékaři bez hranic. Podle Amnesty International  milice a rebelové zkrátka v zemi působí zcela mimo jakýkoliv legální rámec.

Jednou z posledních obětí řádění libyjských „rebelů“ se stal bývalý libyjský velvyslanec v Paříži. Podle organizace Human Rights Watch (HRW) nepřežil v moci těchto lidí ani 24 hodin. Po zadržení 19.ledna v Tripolisu byl bývalý velvyslanec Omar Brebesh mučen bitím, řezáním a dokonce stržením nehtů na nohou. Rodina mrtvé tělo 62 letého muže objevila 20.ledna v nemocnici v Zintánu, asi 100km od hlavního města. Syn popsal v jakém hrozném stavu bylo tělo otce nalezeno.

Na závěr je třeba připomenout, že zmínění „rebelové“, „milice“ nazvěte je jak chcete, jsou spojenci USA a NATO. Tito jim umožnili nynější řádění a během „povstání“ poskytovali plnou leteckou podporu. Ta zahrnovala masivní bombardování několika měst, kam se tito lidé odvážili až po tom, co byla v troskách ( i proto měli přezdívku krysy -vylézající z děr) až po vykonané zkáze letectvem NATO.

Messin, 5.2.2012

 Zdroje: http://news.yahoo.com/libyas-ex-envoy-france-dies-custody-hrw-103546538.html