Váleční magnáti na severu vládnou nemozenou mocí, porušují lidská práva a mají podporu USA

globe-32299_960_720

Na severu Afghánistánu mezi sebou bojují o moc váleční magnáti. Jen za poslední tri měsíce přišlo při těchto bojích o život více než 350 lidí. Karzáího vláda v Kábulu ovládá v podstatě jen hlavní město, takže lokální vůdci mají na svých územích veškerou moc. Američané svou vojenskou a finanční podporou těmto válečníkům ještě více komplikují situaci vlády v Kábulu. Muži jako Rašíd Dostům, Atta Muhammad či Ismail Chán mají také velké zisky z pěstování opia, které se po pádu Talibanu zvýšilo stovky procent.

Organizace Human Right Watch /HRW/ poukazuje na pokračující beztrestné porušování lidských práv těmito samozvanými vládci. Na severu se jedná hlavně o Dostůma, zatímco na západě země v provincii Herát vládne železnou pěstí Ismail Chán, jenž si sám dal přízvisko „emír z Herátu“. Tento bývalý kapitán afghánské armády byl u moci v Herátu již v roce 1992, v roce 1995, kdy město obsadil Taiban z něj ovšem uprchl. Vrátil se na podzim roku 2001 díky finanční a vojenské podpoře spojenců.

Tento válečník, kterého ministr obrany USA Donald Rumsfeld představuje jako muže “ uvážlivého a hodného naší důvěry“ má mít podle svědků, které vyslechla HRW, ruce špinavé od krve. Zatýkání, mučení, násilí, pronásledování /hlavně paštunské menšiny/, porušování svobody vyjadřování a diskriminace žen jsou denním chlebem obyvatelstva, upřesňuje zpráva HRW. A jeden ze svědků dodává: „Co se v Afghánistánu změnilo? Veškeré naše naděje se zhroutily… Válečníci u moci, jsou titíž jako předtím. Fundamentalismus znovu převládá a každým dnem sílí“.

HRW vyzývá americké a íránské síly, které jsou přítomny v oblastech, aby chránily ohrožované civilisty. Herát, Mazáre… Dvakrát za posledních pár měsíců požadují organizace ochránců lidských práv ochranu pro osoby, které měly odvahu svědčit o zvěrstvech a zneužívání moci ze strany kmenových válečníků. V obou oblastech jsou významně přítomni američtí vojáci, kteří byli nasazeni ve jménu boje za demokracii.

 

/zdroje Reuters, AP, www.zmag.org/