HRW: USA v Afghánistánu hrubě porušují lidská práva

globe-32299_960_720

Organizace Human Rights Watch /HRW/ obvinila USA ve své obsáhlé zprávě z porušování lidských práv lidí v Afghánistánu. Jde hlavně o hrubé zacházení se zadržovanými osobami, které zároveň ocitají v naprostém právním vakuu.

Brad Adams – výkonný ředitel asijské divize HRW uvádí: „USA dávají hrozný příklad světu pro způsoby zacházení se zadržovanými osobami. Civilisté jsou drženi v právním vakuu – bez soudů, práva na obhájce, rodinných návštěv a žádné základní právní ochrany“.

Tyto skutečnosti jenom podpoří některé tvrdé vlády, zvláště v Jižní Asii a na Středním Východě na které Bushova administrativa naléhá, aby dodržovaly lidská práva a zákony.

“ Tyto vlády si nyní mohou říci: jestliže oni takto lidská práva porušují a nic se jim nestane, proč bychom nemohli my“. řekl dále Brad Adams.

Zpráva dále konstatuje, že USA běžně používají silné vojenské prostředky a metody jako je těžká střelba raketami z vrtulníků a také střelba z těžkých zbraní při akcích v obytných domech, kde by byly vhodnější policejní taktiky. Použití těchto technik skončilo zbytečnými civilními oběťmi. Takto bylo vícekrát hrubě porušeno mezinárodní humanitární právo. Jeden z nejhorších případů se stal v prosinci 2003, když byl bombardován dům domorodého vůdce o kterém se USA domnívaly, že je spojen s terorismem. Předpokládaný cíl v domě vůbec nebyl. Zahynulo však 8 civilistů včetně 6 dětí v okolí. /opravdu absurdní – místo aby přišlo komando a údajného teroristu zatklo, přiletí vrtulník a pálí rakety na dům, ve kterém možná je/

Zpráva dále dokumentuje hrubosti spáchané afghánskými vojáky a milicemi spolupracujícími s armádou USA. Mlátili zadržené osoby i jejich rodiny, rabovali jejich domy.

Zpráva dále připomíná jednotlivce zadržené na neurčitou dobu v USA i na amerických vojenských základnách. Kromě sporadických návštěv Červeného kříže jsou drženy v naprosté izolaci a nemají naprosto žádnou možnost kontaktovat příbuzné ani žádnou možnost napadnout důvod jejich zadržení. Přitom často byly tyto osoby zatčeny jen proto, že se nacházely v blízkosti US vojenské operace. Podle zprávy tak končí v „beznadějné situaci“.

Rozhovory s propuštěnými osobami odhalují hrubé zacházení až mučení. /bití, polévání ledovou vodou, vystavení mrazu, odepírání spánku a nucení trávit dlouhou dobu v určitých nepohodlných pozicích/. Techniky, které jsou odsouzeny výborem OSN pro mučení.

„Jsou tu přesvědčivé důkazy, že personál USA se dopustil protiprávních skutků na zadržených osobách – mučení, krutého a nelidského zacházení“ řekl Adams.

Pentagon dosud uspokojivě okolnosti smrti dvou zadržených na základně v Bagramu. Oba byli dáni americkým vojenským doktorům k pitvě. Podobný případ, který se stal v červnu nám ukazuje, že „armáda USA se při zadržovacích praktikách pohybuje v klimatu téměř absolutní beztrestnosti“ uvádí dále zpráva organizace HRW. „USA prostě jednají mimo jakákoli zákonná pravidla“. Nejsou zde žádné soudní procesy, který by omezovaly chování vojáků při jejich akcích. Řídí se zde pouze svými zákony, které záleží jenom na jejich libovůli“.

Messin, zdroj:

http://antiwar.com/lobe/?articleid=2103