Organizace Lékaři bez hranic po letech opouští Afghánistán kvůli hrozivé bezpečnostní situaci

globe-32299_960_720

Jaká je situace v „osvobozeném“ Afghánistánu, kde „díky spojencům zavládl mír“ jak nadšeně sdělovala naše média po ukončení bombardování a bleskovém „vítězství“ (převlečení čepic a uplacení řady kmenových vůdců) nám ukazuje odchod organizace Lékaři bez hranic. Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) je velmi renomovaná a byla oceněna Nobelovou cenou za mír. MSF působila v Afghánistánu již 24 let. Během toho času prošla totálně chudá země konfliktem se sovětskou armádou a povstalci, následnou občanskou válkou, režimem Talibanu a nakonec bombardováním nejbohatší zemí světa – USA.

Zástupci MSF si stěžují na množství útoků na humanitární pracovníky, které přesáhlo míru předchozích let a je jich víc, než za občanské války. MSF také kritizuje postup Američanů při „protiteroristické“ akci Trvalá svoboda, které se účastní i komanda české armády. Zástupci MSF hovoří o zneužívání humanitární pomoci k „vojenským a politickým účelům“. Byly zaznamenány případy, kdy američtí vojáci projížděli zemí v civilních oděvech a bílých autech. V květnu vydala MSF prohlášení kritizující shazování amerických letáků na jihu země, v nichž byli místní obyvatelé varováni, že pokud nebudou udávat protiamerické rebely, nedostane se k nim žádná humanitární pomoc.

„Záměrné spojování pomoci s vojenskými záměry ničí celý princip humanitární práce“ prohlásil tehdy vedoucí afghánské pobočky MSF Nelke Manders k letáku na kterém byl snímek dívky nesoucí pytel mouky. „Ve výsledku se tak k nejnuznějším lidem nedostane pomoc a ti, kteří ji poskytují, se sami dostanou do nebezpečí“, dodal v narážce na skutečnost, že Afghánci pak humanitární pracovníky často považují za součást nepřátelských armád.

Messin, 30.7.2004, zdroje:http://www.guardian.co.uk/afghanistan/story/0,1284,1271079,00.html , Právo 29.7.2004