Washington Post: Výslechy vězňů na Guantánamu byly vyrobeny vedením základny pro vytvoření umělé reality

globe-32299_960_720

Americká armáda vyrobila umělé a falešné záznamy z výslechů zadržených pro členy Kongresu a další vysoce postavené činitele a generály, kteří navštívili základnuGuantánamo na Kubě. USA tam už roky zadržují bez obvinění a přístupu k právníkům stovky vězňů.

Televizní stanici CBC to v rozhovoru prozradil seržant Erik Saar, který na základně pracoval jako tlumočník v letech 2002 a 2003.

Seržant Erik Saar uvedl, že pouze několik desítek ze stovek držených lidí na základně jsou teroristé a vyšetřovatelé od nich získali jen minimum užitečných informací. Zřejmě pro obhájení existence tábora a odůvodnění zadržování tolika lidí celé roky bez soudu, muselo vedení vytvořit pro návštěvy vysokých činitelů „umělý svět“. Saar také potvrdil užívání protiprávních technik při výsleších zadržovaných.

Situaci kolem Guantánama komentoval pro Washington Post Michael Ratner – šéf organizace Center for Constitutional Rights. „Nemůžou ukázal lidem, co se tam opravdu dělají, protože to, co tam skutečně dělají je ilegální a nehumánní“, řekl Michael Ratner. „Je to podobný podvod, jako když během 2.světové války navštěvoval Červený kříž koncentrační tábory a našel tam orchestr a další pěkné věci,“ dodal.

Messin, 29.4.2005 ZDROJ: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/04/28/AR2005042801639.html