Nárůst obchodu s opiem v Afghánistánu je přímým důsledkem invaze USA

globe-32299_960_720

„Myslím, že nárůst obchodu s opiem je přímým výsledkem americké invaze do Afghánistánu,“ řekl v úterý v rozhovoru pro Press TV vysloužilý profesor sociologie na Binghampton University James Petras.

Podle federálních auditorů je opiový průmysl v Afghánistánu na vzestupu navzdory 6,7 trilionům dolarů, které byly od roku 2002 utraceny ve snaze zabránit obchodu s narkotiky.

 

Nejnovější zpráva byla zveřejněna v úterý hlavním inspektorem pro obnovu Afghánistánu (SIGAR)

Podle SIGAR zabíralo území používané čistě pro pěstování máku v roce 2013 více než 500.000 akrů, což je 36 procentní nárůst oproti minulému roku a zároveň historický rekord.

 

Podle OSN se většina pěstuje v provinciích Helmand a Kandahár, na které se soustředila silná pozornost 33.000 amerických vojáků před čtyřmi lety.

 

„Všechny mezinárodní protidrogové agentury upozorňují, že za vlády Talibanu se tam v podstatě žádný mák nepěstoval (sic!),“ říká James Petras. „Taliban přísně vynucoval zakazování pěstování omamných rostlin.“

 

„Po invazi máme zhroucení vládních povinností, zavedení amerického vládnutí prostřednictvím válečníků a vybraných klientů režimu, kteří nemají žádnou pravomoc, žádný vliv na venkově,“ pokračuje Petras.

 

Upozornil, že afghánská vláda pod vlivem americké přítomnosti nemá žádný vliv na venkovské oblasti země a podplácí kmenové vůdce tím, že je nechá pěstovat narkotika.

 

„Jeden ze způsobů, jak se pokouší zajistit věrnost různých kmenových a venkovských vůdců je ten, že toleruje růst opia a jiných omamných rostlin, jako cestu jak odstavit Taliban od vesla“, říká Petras.

 

Petras dochází k závěru, že „epidemii narkotik“ v zemi by mohl ukončit konec americké okupace Afghánistánu, masivní rozšíření alternativního zemědělství a dotace.

 

Překlad Messin, 23.10.2014


Zdroj: http://www.globalresearch.ca/the-growth-of-opium-trade-in-afghanistan-is-a-direct-result-of-us-invasion/5409315

Přidej komentář jako první k "Nárůst obchodu s opiem v Afghánistánu je přímým důsledkem invaze USA"

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.