Dopisy s totožným propagandistickým textem a podepsané různými vojáky z Iráku dorazily do mnoha redakcí novin v USA

globe-32299_960_720

Právě v době, kdy se veřejné mínění v USA začíná odklánět od názoru, že válka proti Iráku byl dobrý nápad se objevily v redakcích mnoha lokálních novin dopisy zaslané vojáky z okupované země. Vojáci v nich líčí svým blízkým v rodných městech úspěchy při rekonstrukci Iráku. Dopis má pět odstavců a píše se v něm například: “Kvalita života byla obnovena  a my jsme jedním z největších důvodů, proč k tomu mohlo dojít“. Dopis dále popisuje, jak irácké děti pobíhají za vojáky, aby jim mohly potřást rukou a říci díky.

Gannett News Service zjistila, že celkem jedenáct lokálních novin otisklo jeden a tentýž dopis, podepsaný různými příslušníky druhého bataliónu 503 výsadkového pluku. Zatím není jasné, kdo dopis napsal a kdo organizuje jeho rozesílání do místních novin v rodištích vojáků.

Mluvčí čtvrté divize americké pěchoty Bill MacDinald ani mluvčí velitelství Tampa – Nick Balice o dopisní kampani nic neví.

Šest vojáků, kteří byli jako pisatelé dopisu uvedeni a kterých se dotázala GNS buď přímo, či skrz jejich rodiny, potvrdilo, že s rozesíláním dopisů souhlasí: žádný z nich však neuvedl, že by dopis napsal a jeden dokonce popřel, že by ho podepsal.

ZDROJ: www.part.cz (kráceno)