BBC News: OSN kritizuje nezákonné věznění desetitisíců Iráčanů

globe-32299_960_720

Podle šéfa bagdádského oddělení OSN pro lidská práva Gianni Magazzeniho jsou v iráckých věznicích drženy desetitisíce osob v rozporu s iráckými zákony. Mezinárodní jednotky věznily „z vážných bezpečnostních důvodů“ na konci února 14.000 lidí. Podle představitele OSN je toto číslo neúnosně vysoké. Samotné irácké úřady zase zadržují 15.000 lidí. To je dohromady téměř 30.000 lidí.

Magazzeni navíc řekl, že OSN nebyl umožněn přístup k dalším vězňům, kteří jsou v Iráku zadržováni na neznámých místech v neidentifikovaných koaličních věznicích. Dále požadoval jejich předání iráckým úřadům k případnému obvinění, nebo jejich rychlé propuštění na svobodu.

„Chceme, aby tento proces urychlili“ řekl Magazzeni a dodal, že OSN „byla velmi znepokojena pokračujícím porušováním“ lidských práv v Iráku.

„Každý den dochází k mučení a zastřelení na místě“ řekl pan Magazzeni.

Představitel OSN dále kritizoval působení takzvaných eskader smrti, které vraždí a mučí sunnitské Iráčany, které obviňují z odpovědnosti za časté výbuchy na dálku odpalovaných náloží. Tyto záhadné výbuchy udržují irácká jatka a rozdmychávají už probíhající občanskou válku. Podle některých názorů můžou stát za některými dálkově řízenými výbuchy tajné služby.

Magazzeni poukázal na množící se případy propojení eskader smrti s policejními jednotkami, nebo silami uvnitř státních entit v Iráku.

Messin, 26.4.2006, ZDROJE:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4932206.stm

www.antiwar.com

www.globalresearch.ca