John Pilger: Návrat eskader smrti

globe-32299_960_720

Zapnuté CNN na malé obrazovce výtahů hotelu Hilton v New Yorku vám nedovolí vyhnout se jeho sledování. Irák byl hlavním bodem zpráv; neustále jsou opakovány výroky o „občanské válce“ a „sektářském násilí“. Bylo to jakoby se americká invaze nikdy nestala a zabití tisíců iráckých civilistů Američany byla surrealistická fikce. Iráčané byli hloupí Arabové, pronásledovaní náboženstvím, etnickými konflikty a potřebou sami sebe vyhazovat do vzduchu. Přehlídka mastných politických loutek bez náznaku toho, že jejich působiště/výkon funkce je omezen prostorem americké pevnosti.

A po opuštění výtahu vás to následovalo do vašeho pokoje, do hotelové posilovny, na letiště, na další letiště a do další země. Taková je moc americké sjednocené propagandy, která jak poukázal Edward Said v Culture and Imperialism „elektronicky proniká“ stejně jako party line (skupinový telefon).

Skupinový telefon změnil další den. Téměř tři roky stála v pozadí hnací síly „vzpoury“ Al-Kaida řízená Abu Musab Zarkávím, krvežíznivým Jordáncem, který byl jasně upraven do ohavného druhu jako byl Sassám Husajn. Nevadilo, že Zarkáví nebyl nikdy spatřen živý a že Al-Kaida řídila jen zlomek „povstalců.“ Zarkávího role měla odvrátit pozornost od věci, které oponují téměř všichni Iráčané: brutální anglo-americké okupace jejich země.

Nyní, když byl Zarkáví nahrazen „sektářským násilím“ a „občanskou válkou“, jsou nejvýznamnějšími zprávami sunnitské útoky na šíitské mešity a bazary. Skutečné zprávy, které CNN „hlavní proud/mainstream“ zamlčuje, jsou ty, že v Iráku byla použita „salvadorská verze/alternativa.“ Je to kampaň teroru eskader smrti, vyzbrojených a vycvičených USA, které útočí stejnou měrou na šíity i sunnity. Cílem je podněcování skutečné občanské války a rozpad Iráku, původní válečný cíl Bushovy administrativy.

Ministerstvo vnitra v Bagdádu, které je řízeno CIA, řídí hlavní eskadry smrti. Jejich členové nejsou výhradně šíité, jak se povídá. Nejsurovější jsou speciální policejní komanda vedená sunnity, v čele s bývalými vysokými důstojníky Saddámovy stranyBaath. Tyto byly vytvořeny a vycvičeny „proti-povstaleckými“ experty CIA, včetně veteránů teroristických operací CIA v centrální Americe během 80.let, pozoruhodně El Salvadoru. Ve své nové knize Empires Workshop (Metropolitan Books) popisuje americký historik Greg Grandin „salvadorskou alternativu“ takto:

Jakmile byl Reagan ve funkci, obořil se na Střední Ameriku a jeho vláda uvedla do pohybu uskutečňování té nejmilitantnější a popravčí politiky. V El Salvadoru poskytovali více než 1 milion dolarů denně k financování smrtící proti-povstalecké kampaně… Dohromady zabili Reaganovi spojenci ve Střední Americe během jeho dvou funkčních období přes 300.000 lidí, mučily stovky tisíc, a vyhnali miliony lidí do exilu.“

Přestože Reaganova administrativa vyplodila současné Bushity, neboli „neocons“, vzor byl nastaven už dříve. Eskadry smrti ve Vietnamu, cvičené, vyzbrojované a řízené CIA zavraždily při operaci Phoenix více než 50.000 lidí. Uprostřed 60. let sestavili v Indonésii důstojníci CIA „seznamy smrti“ pro vražedné řádění generála Suharta, když se chápal moci. Po invazi v roce 2003 bylo jen otázkou času, kdy začne být tato úctyhodná „politika“ aplikována v Iráku.

Podle investigativního autora Maxe Fullera (National Review online) si klíčový manažer eskader smrti iráckého ministerstva vnitra „nabrousil zuby ve Vietnamu předtím než odešel řídit US vojenskou misi v El Salvadoru.“ Profesor Grandin jmenuje jiného veterána ze Střední Ameriky, jehož prací je nyní „výcvik nemilosrdných proti-povstaleckých sil vytvořených z baathistických kriminálníků.“ Další, říká Fuller, je velmi známý svou „výrobou seznamů smrti.“ Facilities Protection Service je tajná milice vedená Američany, která je zodpovědná za bombové útoky. „Britské a americké speciální jednotky“ uzavírá Fuller, „ve spojení s (USA vytvořenou) rozvědkou iráckého ministerstva obrany, tvoří bombové útoky šíitů.“

Agentura Reuters oznámila 16.března zatčení amerického „bezpečnostního podnikatele/dodavatele“ („security contractor“), který byl nalezen ve svém automobilu se zbraněmi a výbušninami. Minulý rok byli zase chyceni dva Britové přestrojení za Araby a autem plným zbraní a výbušnin; britské síly následně srovnaly se zemí vězení vBasře, aby je dostaly ven. Boston Globus nedávno informoval: „Protiteroristický útvar FBI zahájil obsáhlé vyšetřování v USA poté, co objevil, že některá vozidla použitá při smrtících atentátech v Iráku, včetně útoků, které zabily americké vojáky a irácké civilisty, byla pravděpodobně ukradena ve Spojených státech, uvedli vysocí vládní úředníci.“

Jak říkám, všechno toto už bylo vyzkoušené předtím – stejně jako je příprava americké veřejnosti pro ukrutný útok na Írán podobající se vymyšleným ZHN v Iráku. Jestli ten útok přijde, potom bude bez varování, bez vyhlášení války, bez pravdy. Moji spolucestující ve výtahu hotelu Hilton, civící na CNN, by mohli být omluveni za to, že si nevytvořili vědomí/tušení ohledně Středního východu, nebo Latinské Ameriky, nebo ohledně čehokoliv jinde. Jsou izolovaní. Nic není vysvětleno. Kongres mlčí. Demokraté skomírají. A nejsvobodnější média na zemi každý den uráží veřejnost. Jak řekl Voltaire: „Ti, kteří vás přimějí, abyste věřili nesmyslům, vás mohou přimět, abyste se dopustili krutostí.“

Překlad Messin, 9.5.2006 ZDROJ