Aaron Glantz: Dva měsíce po Zarkávím

globe-32299_960_720

Uplynuly dva měsíce od doby, kde George Bush oznámil zabití Abú Músa Zarkávího.Bushova administrativa tvrdila, že Zarkáví byl mozkem – duchovním otcem a vůdcem Al-Kaidy v Iráku, mužem organizujícím útoky na nevinné civilisty, americké vojáky a iráckou policii i armádu. Jenomže dva měsíce po jeho smrti se zabíjení a násilí v Američany okupovaném Iráku naopak pouze rozrůstá a navyšuje do hrůzných rozměrů.

„V tomto okamžiku je život v Iráku peklem,“ vysvětluje Houzan Mahmoud z organizaceWomens Freedom in Iraq.

Úředníci z bagdádské márnice oznámili, že za červenec přišlo 2.000 těl – mnohem větší počet než za květen, který byl také posledním měsícem života Abú Músa Zarkávího. Šéf márnice řekl agentuře Reuters, že asi 90 procent z nich zemřelo násilnou smrtí. Podle šéfa márnice bylo nejčastější příčinou smrti střelné zranění na hlavě. Někteří byli uškrceni a jiní byli ubiti k smrti tupými předměty.

„Představte si,“ říká Mahmoud, „žijete v okupované zemi s přítomností islámských milic, gangsterů, teroristů, kteří brání ženám vyjít na ulici, unášejí děti, unášejí lidi kvůli výkupnému. Nikdo v Iráku neví, jestli bude v následujících třech minutách ještě naživu.“

Ve středu (9.8.2006) v Bagdádu ozbrojenci zabili pět osob a dvě zranili, když spustili palbu na prodavače grilujícího ryby. Jinde v hlavním městě policie našla devět těl lidí popravených výstřely. Další civilista byl zabit bombou nastraženou u silnice na americkou hlídku.

V Bákubě, městě ležícím mezi Bagdádem a iránskými hranicemi, bylo během noci zabito pět osob a dvacet zraněno, když třípodlažní budovu zasáhla raketa. Na silnici do městaKirkúk byli zraněni tři iráčtí vojáci a zabit jeden civilista a další zraněn, když explodovaly bomby u silnice. Na jihozápadě města našla policie tělo muže bez hlavy. Není jasné kdo ho zabil.

Hamit Dardagan, výzkumník ze skupiny IraqBodyCount.com říká, že zabití Zarkávíhonemělo naprosto žádný vliv na rozsah a povahu násilí.

„Jestliže někdo odpálí na tržišti bombu, tak i když zpráva říká „udělali to povstalci“, je jasné, že nikdo nemá ponětí o tom, co se tam ve skutečnosti stalo,“ říká Hamit. „Tento způsob smrti narostl během roku 2005 a ještě více narůstá nyní.“

Dva američtí vojáci zahynuli minulou středu poté, co během průzkumné mise havarovala helikoptéra Black Hawk se šesti muži na palubě. Od začátku války už zemřelo bezmála 2.600 amerických vojáků.

Uprostřed vzrůstajícího násilí požadovala skupina 50 iráckých novinářů po americké armádě ukončení obtěžování reportérů. Zpravodajové, kteří byli umístěni v Kirkúku říkali, že jim armáda bránila fotografovat scény útoků a obracela své zbraně na novináře, když přišli na místo.

„Dochází ke zhoršování situace a následkem toho stoupá vztek a tlak bezpečnostních složek proti novinářům,“ řekl televizi Al-Jazeera Saman Fakhri, reportér irácké družicové stanice al-Alam. „Útočí na nás ze všech stran: irácká policie, irácká armáda, pohotovostní oddíly, koaliční síly a politické strany nás vystavují fyzickému a slovnímu týrání.

Reportéři říkají, že toto začalo po Zarkávího smrti.

Takovýto vývoj je možná důvodem, proč Bushova administrativa neudělala nic pro připomenutí výročí dvou měsíců od zabití Abú Musá Zarkávího.

Překlad Messin, 15.8. 2006 ZDROJ