ICTY: Přátelé soudu – amici curiae – navrhli stažení obvinění Miloševiče z genocidy

globe-32299_960_720

Takzvaní „přátelé soudu“ (amici curiae), kteří byli stanoveni tribunálem, aby dohlíželi na spravedlivé vedení procesu, navrhli zrušit obžalobu Miloševiče z genocidy. Amici curiae tvrdí, že obžaloba nepředložila dostatečné důkazy svědčící o tom, že se Miloševič dopustil genocidy.

Návrh je zjevnou reakcí na probíhající zpolitizovanou frašku v Haagu. Bývalý hlavní soudce v procesu s Miloševičem Richard May už před nějakou dobou rezignoval – údajně ze zdravotních důvodů. Objevily se však už spekulace, že May si nechce pokazit svou důvěryhodnost budoucím pravděpodobným zmanipulovaným rozsudkem, vzhledem k jeho budoucnosti.

Soudci ICTY však návrh na zrušení obžaloby z genocidy dnes zamítli. Carla del Ponte sice připouští, že dokázání genocidy je velmi těžké, ale podle ní jsou materiály shromážděné jejím týmem dostatečně průkazné, aby potvrdily „genocidní zájem obviněného“.

V Haagu se teprve chystá Miloševičova obhajoba, která ještě více ztíží pozici tribunálu, kterému už nyní musí pomáhat média mlčením o největších debaklech svědků, když se odhalují jejich lži při Miloševičově výslechu. Tato role médií přispívá k udržení obrazu Miloševiče jako „řezníka Balkánu“ a také k umlčení nějaké větší diskuse o bombardování NATO, které se Miloševičovou genocidou zdůvodňovalo.

 

mess, 17.6.2004, zdroj: http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/nm/20040616/wl_nm/warcrimes_milosevic_dc_2