ICTY poslechl Impérium a vnutil Miloševičovi obhájce, čímž porušil své vlastní stanovy

globe-32299_960_720

„Proces“ v Haagu se čím dál víc odhaluje jako inkviziční. Právě dnes soudci ICTY rozhodli, že bude Miloševičovi přidělen obhájce proti jeho vůli. Podle soudců totiž zdravotní stav Miloševiče neumožňuje, aby se hájil sám. Kdo se ujme funkce a kdy, zatím soudci neoznámili.

Miloševič přirozeně obhájce odmítl a zdůraznil, že tím bylo porušeno jeho základní právo hájit se sám (hájí se sám od začátku procesu). Předseda senátu ho přerušil slovy, že „nebudou poslouchat argumenty tohoto typu“.

Ve statutu ICTY je přitom v čl.21 bod 4/d každému garantováno právo, že bude souzen ve své přítomnosti, a že se osobně obhajuje.

Toto právo soudci ICTY úmyslně a zlovolně porušili. Jejích záměrem je zabránit Miloševičovi, aby sám vyslýchal svědky a kladl jim chytré a pro oficiální verzi nevhodné otázky. Tímto se naplno odhalila tvář tribunálu, který od samého počátku hájí zájmy NATO. Do očí bijící je shoda, kdy bývalá ministryně zahraničí M. Albrightová začátkem července navštívila ICTY v Haagu, a ještě ten samý den schválili soudci možnost nuceného obhájce. Ten den prostě jen přijali další pokyn „Impéria“. Ze „soudu století“ se tak stává stále horší a smutnější fraška, která je plivnutím do tváře spravedlnosti.

Messin, 2.9. 2004