Pákistán: Madrasa není teroristickým táborem, říkají přeživší leteckého útoku, který usmrtil 80 lidí najednou

globe-32299_960_720

Telegraph.co.uk – Isambard Wilkinson, Peshawar

Jediní tři lidé, kteří přežili pondělní útok na madrasu (náboženskou školu) v Pákistánu, který usmrtil 80 osob říkají, že studenti tam neabsolvovali žádné vojenské školení a téměř všichni byli z místního okresu Bajaur.

K budově přiletěly 30.10. 2006 helikoptéry a vypálily čtyři až pět raket. Výbuchy budovu doslova roztrhly a zničily vše uvnitř, trosky byly rozmetány po širokém okolí. Přežili pouze tři lidé.

Zatím nejkrvavější útok na údajné bojovníky na pákistánské půdě a podezření, že byl uskutečněn na příkaz Američanů vyvolává rostoucí hněv obyvatelstva ze širokého okolí, které se masově účastnilo pohřbu ostatků roztrhaných lidí.

Zatímco se Pákistán dostává pod stupňující se tlak, aby podal důkazy pro své tvrzení, že zničený seminář byl „teroristickým soustředěním,“ Daily Telegraph mluvil se třemi přeživšími chlapci.

Chlapci řekli, že většina žáků madrasy ve venkovské oblasti poblíže Kharu byla ve věku 7 až 15 let.

Zaid Wali (14) , který přišel při útoku o nohu a šest prstů říká, že se k madrase připojil dva dny předtím, než byla zasažena raketami. Jeho rodina ho přemístila do jiné školy v provincii, aby to měl blíže domů. „První výbuch mě vymrštil z budovy“ řekl. „Potom se celá budova zhroutila.“

Jeho strýc Adam Khan opakuje běžný názor, že armáda měla studenty zatknout, místo toho, aby je vyhodila do vzduchu. Také opakuje přesvědčení, že šlo o americký útok.

Nooru Rehmanovi (16) výbuch urval část nohy a byl těžce popálen. Abu Bakr (20) má nohu rozdrcenou nohu a byl zasypán šrapnelem. „Jsou to všechno nesmysly, že jsme bojovníci. Pokud jsme jimi byli, proč nepřišli a nezatkli nás?“

Messin, 3.11. 2006 ZDROJ