Muslimský voják obvinil v Haagu Srby z útoku na tržnici Markale v Sarajevu

globe-32299_960_720

16. ledna svědčil „soudní znalec“ Berko Zecevic v procesu se Slobodanem Miloševičem v Haagu. Zecevic byl za války napojen na štáb bosensko-muslimské armády. Byl pověřen výzkumem a vývojem zbraní pro muslimskou armádu. Dohlížel taky na výrobu a vyzbrojování muslimských jednotek.

Přes skutečnost, že jde o jasný střet zájmů – vypracoval Zecevic zprávu, kterou uzavřel tvrzením, že granát na tržnici Markale 5.2. 1994 vypálila bosensko-srbská armáda.

V jeho „odborné“ zprávě nazýval Srby výrazy jako „četnici“, nebo „agresoři“.

Zecevic se přitom vůbec nedostal na místo hned po události, když ještě nebyly odstraněny zbytky granátů ze země i kráteru a všechny pozůstatky těl nebyly uklizeny.

Tato skutečnost stojí za pozornost, protože experti OSN na balistiku přišli na místo bezprostředně po události a vydali dvě zprávy.

Jedna zpráva říká, že garnát na tržiště vypálili Muslimové a další zpráva OSN říká, že není možné určit odkud byl granát vypálen.

Tribunálu v Haagu /ICTY/ se asi ani jedna ze zpráv OSN nezdá dost dobrá. Proto si našel vhodného svědka – Zecevice. Ten byl sám členem jedné z bojujících stran a přirozeně by tedy měl mít zájem připsat tento incident druhé straně. A to také přesně udělal…

Miloševič však už dal najevo, že povolá kompetentní odborníky k objasnění událostí v Markale jednou pro vždy.

Messin, 22.1. 2004 ZDROJ

 

Ještě několik citací a zpráv o Markale:

ČTK 7.2.1994: Výbuch granátu na tržnici Markale ve středu Sarajeva usmrtil 68 a zranil 200 osob. Velitel UNPROFOR v Bosně a Hercegovině britský generál Michael Rose však po podrobném ohledání místa exploze prohlásil, že není možné jednoznačně říci, která strana granát vystřelila.

ČTK 8.2.1994: Agentura Tanjug sdělila, že granát přiletěl ze severovýchodního směru z místa kontrolovaného muslimskými silami přibližně kilometr až kilometr a půl vzdáleného od linie se srbskou stranou. Potvrdily to prý zdroje UNPROFOR, které si přály zůstat v anonymitě.

DPA, 6.6.1996: Zvláštní pověřenec pro Bosnu Yasushi Akashi prohlásil 6.června 1996 německému dopisovateli agentury DPA, že existuje tajná zpráva OSN, která obviňuje bosenské Muslimy za masakr civilistů na trhu v Markale v roce 1994.

Francouzský TV novinář B. Volker /TV TF1/ odhalil, že zpráva o muslimském původu střely byla předána gen. tajemníkovi OSN Butrusi Ghálímu, který ji nezveřejnil v „zájmu vyšší politiky“. Novinář Volker také cituje slova prezidenta Mitteranda: „Před několika dny mi pan Butrus Ghálí sdělil, že si je jistý, že projektil, který zasáhl sarajevský trh Markale, byla muslimská provokace“.

CNN přitom hned hlásila, že to udělali Srbové a celý svět viděl roztrhaná lidská těla a plno krve od „srbského granátu“. Totéž tvrdilo i „vnitřní přesvědčení“ W.Christophera /ministr USA v roce 1994/ a také M.Albrightová ihned volala po bombardování Srbů.